2013-2014 «Κατασκευή και χρήση απλών μουσικών οργάνων από άχρηστα υλικά.»

2013-2014 «Κατασκευή και χρήση απλών μουσικών οργάνων από άχρηστα υλικά.»

Διαθεματική διδασκαλία Βιωματικό εργαστήριο

Τίτλος: «Κατασκευή και χρήση απλών μουσικών οργάνων από άχρηστα υλικά.»

Τάξη: Β1β΄Γυμνασίου

Αντικείμενα:  Μουσική, Εικαστικά, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Διάρκεια: Μάϊος 2014, 2 διδακτικές ώρες

Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν: Μαρία  Πατιώ, Ισμήνη Σακελλαριάδη

Αριθμός μαθητών: 13

 

Οι μισοί μαθητές του τμήματος β1 γυμνασίου κατασκεύασαν μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά με τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να εργάζονται στα πλαίσια του μαθήματος της Μουσικής υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Μαρίας Πατιώ.

Το ζητούμενο σε αυτές τις κατασκευές μουσικών οργάνων είναι η ποιότητα του ήχου και όχι απλώς μια φανταχτερά διακοσμημένη κατασκευή. Όσο μουσικά ανεκπαίδευτο και αν είναι ένα παιδί, μπορεί γρήγορα να διακρίνει το όργανο που θα το ικανοποιήσει ακουστικά.

Μέσα από τις κατασκευές αυτοσχέδιων οργάνων, τα παιδιά μαθαίνουν ‘η ενισχύουν τις γνώσεις τους για διάφορα υλικά και τις ιδιότητές τους, μαθαίνουν να χειρίζονται εργαλεία, να μετρούν, να δοκιμάζουν όγκους και σχήματα, να κρίνου και να συγκρίνουν.

Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της ανακύκλωσης, αφού τα περισσότερα από τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι υλικά που βρίσκονται γύρω μας και είναι συνήθως για πέταμα (όπως π.χ. κομμάτια ξ’υλου, σκασμένες σαμπρέλες, κονσερβοκούτια, λάστιχα, κλπ).

Τα παιδιά κατασκεύασαν διάφορα σείστρα και χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να τα εντάξουν μέσα σε ένα μουσικό κομμάτι. Η μουσική αξία τέτοιων κατασκευών έγκειται στο γεγονός ότι η μουσική είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης και δημιουργικότητας, που ωθούν τον άνθρωπο να αξιοποιήσει τα υλικά και τους ήχους που υπάρχουν γύρω του, προκριμένου να εκφραστεί.

Η ομαδική εκτέλεση τραγουδιού στα δικά τους κρουστά όργανα αποτέλεσε για τα παιδιά βιωματική αντίληψη της ομαδικότητας, της αυτοπειθαρχίας και της συνεργασίας.

φωτογραφίες των μαθητικών κατασκευών



ομαδική εκτέλεση τραγουδιού στα δικά τους κρουστά όργανα

Comments are closed.