Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Ομίλου Ορχήστρας Γυμνασίου & Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Όμιλος Ορχήστρας του Πειραματικού Σχολείου Α.Π.Θ. λειτουργεί από την 26η Ιανουαρίου 2012, σε δίωρη εβδομαδιαία βάση.

Απευθύνεται σε ήδη «μυημένους/νες» και ευαισθητοποιημένους/νες ακουστικά μαθητές/τριες που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις μουσικές τους δεξιότητες, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τη μουσική, να επεκτείνουν συνειδητά το μουσικό τους «ηχοτοπίο» μέσα από ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων και να δημιουργήσουν «δίκτυα επικοινωνίας» μεταξύ των συμμαθητών τους ή άλλων συνομηλίκων τους με όχημα τη μουσική. Αυτά τα δίκτυα επικοινωνίας κι επαφής μέσω της μουσικής έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών/τριών καθώς και την ενσωμάτωσή τους σε δικές τους κοινωνικές ομάδες όπου θα μοιράζονται τα κοινά τους ενδιαφέροντα και θα συμμετέχουν σε ομαδικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο του Ομίλου Ορχήστρας τα παιδιά τελειοποιούν μέσα από τη μουσική τους συνύπαρξη, στοιχεία, όπως ο ρυθμός, η έκφραση, οι διάφορες αποχρώσεις του ήχου, που μπορεί το μουσικό όργανο που σπουδάζουν να πετύχει, αλλά και αποκομίζουν τη μοναδική αίσθηση της αλληλοσυμπλήρωσης και αλληλοπροσφοράς του μουσικού εκτελεστή ως μέρος ενός ευρύτερου μουσικού συνόλου, της ορχήστρας, με «μυαλό» τους το μαέστρο.

Το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ. διαθέτει άριστα εξοπλισμένο Εργαστήριο Μουσικής όπου γίνονται οι πρόβες της μαθητικής ορχήστρας, καθώς και άριστα εξοπλισμένη Αίθουσα Εκδηλώσεων η οποία φιλοξενεί ορισμένες συναυλίες του Ομίλου Ορχήστρας.

Οι μαθητές/τριες σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούν να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν μια μεγάλη ποικιλία μουσικών ειδών και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες σε επίπεδο δημιουργίας.

Μαρία Πατιώ
Μουσικός
Υπεύθυνη Ομίλου Ορχήστρας & Φωνητικής Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ.