2011-2012 «Συγγραφή Limerick στη γαλλική γλώσσα και μελοποήσή του»

2011-2012 «Συγγραφή Limerick στη γαλλική γλώσσα και μελοποήσή του»

Διαθεματική διδασκαλία

Τίτλος: «Συγγραφή Limerick στη γαλλική γλώσσα και μελοποίησή του»

Τάξη: Γ΄Γυμνασίου

Αντικείμενα:  Μουσική, Γαλλική Γλώσσα

Διάρκεια: Μάρτιος-Απρίλιος 2012, 4 διδακτικές ώρες

Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν: Μαρία  Πατιώ, Ευρυδίκη Παπαγιάννη

Αριθμός μαθητών: 12

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Παπαγιάννη, Ε. & Πατιώ, Μ. (2013). Γαλλικά, Λογοτεχνία και Μουσική Καινοτομία στην Τάξη. Χρονικά του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 23, σ.σ. 55-56. Θεσσαλονίκη: University Studio Press – ISSN 2241-679X pdf

 

Limerick: Πρόκειται για ποίημα πέντε στίχων με διασκεδαστικό, σατυρικό περιεχόμενο που συναντούμε στην αγγλική παιδική  λογοτεχνία.

Τα Limericks δημιουργήθηκαν στη γαλλική γλώσσα από τους/τις μαθητές/τριες, επιπέδου Α1-2 ΚΠΓ, της γ΄ τάξης του Γυμνασίου με την καθοδήγηση της κας Ευρυδίκης Παπαγιάννη (καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας).  Στο μάθημα της μουσικής οι μαθητές/τριες, με την καθοδήγηση της κας Μαρίας Πατιώ (καθηγήτρια Μουσικής), μελοποίησαν και ερμήνευσαν τα δικά τους limericks.

Οι μαθητέ/τριες ευαισθητοποιήθηκαν στο λογοτεχνικό είδος επάνω στο οποίο επρόκειτο να δουλέψουν και παρακολούθησαν από την καθηγήτρια στον πίνακα οδηγίες για εύκολη σύνθεση ομοιοκαταληξίας, ξεκίνησαν την προσπάθεια σύνθεσης του δικού τους ποιήματος. Το θέμα του Limerick επάνω στο οποίο θα δουλέψουν αποφασίστηκε από κοινού μεταξύ των μαθητών/τριών και σχηματίστηκαν ελεύθερα ομάδες εργασίας από δύο ως τέσσερα άτομα .

Αφού τελείωσε το στάδιο σύνθεσης του, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν στην τάξη το ποίημα που έγραψαν και ακολούθησε αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση από τον καθηγητή και τους/τις συμμαθητέσ/τριές τους η οποία έγινε με την μορφή διαγωνισμού για το καλύτερο ποίημα.

Τα limericks των παιδιών

Ακολούθησε η μουσική προσέγγιση του αντικειμένου: σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής κα Μαρία Πατιώ και με την καθοδήγησή της, οι μαθητές/τριές επένδυσαν μουσικά τα ποιήματα που δημιούργησαν στην ώρα των γαλλικών και τα ερμήνευσαν κατά την διάρκεια μαγνητοσκόπησης που προβάλει το τελικό προϊόν της προσπάθειας τους.

Η δράση αυτή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ. στις 03/11/2012 με θέμα: «Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του Γυμνασίου: Σκέψεις, εμπειρίες και διδακτικές προτάσεις βασισμένες στην πιλοτική εφαρμογή».

Η αφίσα της ημερίδας

Η πρόσκληση της ημερίδας

 

Πρόγραμμα της ημερίδας

 

Επίσης η βιντεοσκοπημένη αυτή προσπάθεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Π.Π.Σ.Π.Θ.

http://piramatiko.web.auth.gr/limerick_2.html

http://piramatiko.web.auth.gr/test_joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=221%3Alimerick2012&catid=52%3Agymnasio-lykeio&Itemid=72&lang=el

Επίσης αναρτήθηκε στην κοινότητα ODS (OpenDiscoverySpace).

http://ods-portal-dev.intrasoft-intl.com/beta/community/omilos-orhistras-protypoy-peiramatikoy-sholeioy-apth-628740

Η δράση αυτή κατατέθηκε στον διαγωνισμό με τίτλο: «Θεσμός αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3, – Οριζόντια Πράξη, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΘΠΑ, 2013 http://excellence.sch.gr

Κωδικός έργου: 7163

Η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με άλλους, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η προτάσεις ιδεών και «λύσεων» οδήγησε τους/τις μαθητές/τριες στην απόκτηση αυτοπεποίθησης, στη συνειδητοποίηση σταδιακά – έστω και διαισθητικά – του προσωπικού τους ρόλου, της συμβολής των άλλων και την ανάγκη σεβασμού και αποδοχής του άλλου, έτσι ώστε τα στοιχεία αυτά να εντάσσονται λειτουργικά σε ένα «όλο» στο πλαίσιο της μουσικής ενεργοποίησης και δημιουργίας.

Η μελοποίηση των limericks:

Comments are closed.