2014-2015 Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch»

2014-2015 Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch»

Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Πατιώ Μαρία- ΠΕ16.01 Μουσικός & Αλεξούδα Γεωργία-ΠΕ19 Πληροφορικός

Αντικείμενα:  Μουσική, Πληροφορική

Λέξεις κλειδιά: Παιχνίδι, Scratch, Μουσική.

Αριθμός μαθητών/τριών: 13 – α2΄ Γυμνασίου Π.Π.Σ.Π.Θ.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αλεξούδα, Γ. & Πατιώ, Μ. (2015). Εκπαιδευτικό σενάριο: Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch», Στο: Φ. Γούσιας (επιμ.), Πρακτικά Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ», Αθήνα 7-8 Νοεμβρίου 2015 (σ.σ. 1379-1389). Αθήνα: Νέος Παιδαγωγός (e-Book/pdf)  ISBN: 978-960-99435-8-1. pdf

 

 

Πρόκειται για ένα διαθεματικό εκπαιδευτικό σενάριο Μουσικής και Προγραμματισμού της Α’ τάξης του Γυμνασίου. Αφορά στη μελέτη, εκτέλεση και ενορχήστρωση του θέματος της 9ης Συμφωνίας του L.v.Beethoven καθώς και στην ανάπτυξη μιας μουσικής εφαρμογής που εκτελεί το μουσικό θέμα χρησιμοποιώντας μουσικούς φθόγγους και ρυθμικές αξίες και περιλαμβάνει χορευτική σκηνή που το συνοδεύει. Για την ανάπτυξη της μουσικής εφαρμογής χρησιμοποιείται το εκπαιδευτικό προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.  Το εκπαιδευτικό σενάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου. Με βάση την παρατήρηση, τα παραδοτέα των μαθητών/τριών και τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Comments are closed.