2015-2016

2015-2016

2015-2016

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ/ΛΥΚΕΙΟΥ

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μαρία Πατιώ, μουσικός

Μέλη: Βαρβάρα Αγγελίδου, Αθηνά Κασιμίδου, Ελένη Δαλαρά, Σμαράδγα Σοφτά, Χαριτίνη-Αιμιλία Χούπη

 

ΟΜΙΛΟΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

Φλάουτο: Μαυρομάτη Καλλιόπη, Καζάρα Μαρία, Καραγιάννη Καλλιόπη,

Χατζηλεμονίδου Ερνέστα

Όμποε: Λυγερή-Αθηνά Πανούση

Κιθάρα: Αγάθου Βαλασία, Κατερίνα Σιάσιου

Πιάνο: Βασιλική Παππά, Δημήτρης Γκρόσσος, Γιάννης Ασλανίδης, Ελισάβετ Τσιρακμάνη, Κωνσταντίνα Αλτή

Βιολί: Σοφία Γεωργιάδου

Βιολοντσέλο: Θεοφάνης Χατζηδιαμαντής-Χριστοφορίδης

Κοντραμπάσο: Αμαρυλλίς-Αριστέα Καλοκάση

 

Η λειτουργία του Εργαστηρίου Φωνητικής Ερμηνείας για μαθητές/τριες του Γυμνασίου & Λυκείου συνεχίζεται και κατά το σχολικό έτος 2015-16. Το εργαστήριο λειτουργεί σε 2-ωρη εβδομαδιαία βάση. Οι μαθητές/τριες μελετούν ορθοφωνία, ανατομία, αναπνοές, τοποθέτηση-στήριξη της φωνής, τεχνική και ερμηνεία.

Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Φωνητικής Ερμηνείας σε πληθώρα συναυλιών, σε συνεργασία με τον Όμιλο Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου του σχολείου μας, ενθαρρύνει την κοινωνική, πολιτιστική και ατομική ανάπτυξη των μαθητών/τριών. Ανταμοιβή τους είναι η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνουν, είτε με ατομικό, είτε με δημόσιο έπαινο, είτε με το χειροκρότημα. Οι μαθητές/τριες επενδύουν πολύ χρόνο – πέραν του σχολικού ωραρίου τους -και καταβάλλουν προσπάθεια για να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει και που θέλουν να δοκιμάσουν: την εφαρμογή της τέχνης τους σε σχολικά και εξωσχολικά περιβάλλοντα.

 

Συμμετοχή στη γιορτή για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940

Τίτλος εκδήλωσης: «Peace cannot be kept by force, it can only be achieved by understanding»

Τραγούδια:

  • «Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά» (στίχοι-μουσική: Υπόγεια Ρεύματα )
  • «Imagine» (στίχοι-μουσική: John Lennon)

Πρόγραμμα Εκδήλωσης


Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Συμμετοχή στη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τίτλος εκδήλωσης: «Οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εμπνέονται από τα κοινωνικά κινήματα της δεκαετίας του ’60 και από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 με ποίηση, μουσική, θέατρο»

Τραγούδι:

  • «Κάποτε θα ‘ρθουν» (στίχοι: Λ. Παπαδόπουλου, μουσική: Μ. Θεοδωράκη)

Πρόγραμμα Εκδήλωσης


Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Μουσική εμφάνιση στην 1η Ετήσια Συνάντηση Αποφοίτων Π.Σ.Π.Θ.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Π.Σ.Π.Θ. διοργάνωσε την 1η Ετήσια Συνάντηση Αποφοίτων Π.Σ.Π.Θ  το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015.
Ο Όμιλος Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ. καλωσόρισε μουσικά τους απόφοιτους ερμηνεύοντας τα έργα:
  • Bruno Coulais Vois sur ton chemin
  • Rob Dougan Clubbed to Death (Matrix Theme)
  • Clint Mansell Requiem For a Dream
Η μουσική παρουσίαση, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα «Αλέξανδρος Δελμούζος» του Π.Σ.Π.Θ., συνοδευόταν από σύγχρονη προβολή φωτογραφιών μουσικών συνόλων του Π.Σ.Π.Θ. από το 1934 έως το 2015.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση



 

 

Κάλαντα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ο Όμιλος Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Εργαστήρι Φωνητικής Ερμηνείας Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ. ερμήνευσε  ελληνικά και ξένα κάλαντα:

  • Les anges dans nos campagnes
  • Carol of the bells
  • God rest ye merry gentlemen
  • Βυζαντινά κάλαντα
  • Κάλαντα Ικαρίας

Βαρβάρα Αγγελίδου τραγούδι

Καλλιόπη Μαυρομάτη, Κάλια Καραγιάννη, Ερνέστα Χατζηλεμονίδου φλάουτο

Λυγερή Πανούση όμποε

Βαλασία Αγάθου, Κατερίνα Σιάσιου κιθάρα

Γιάννης Ασλανίδης, Βασιλική Παππά, Δημήτρης Γκρόσσος keyboard

Σοφία Γεωργιάδου βιολί

Θεοφάνης Χατζηδιαμαντής-Χριστοφορίδης βιολοντσέλο

 

Διεύθυνση Ορχήστρας Μαρία Πατιώ

 

Video από την εκδήλωση

Αφίσα – πρόσκληση εκδήλωσης

Φωτογραφίες από την εκδήλωση







 

Συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. – «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική»

Τον Μάρτιο του 2016 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ. υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υποστήριξης των Ομίλων  Καινοτομίας και Δημιουργικότητας, που λειτουργούν στο Σχολείο, και συγκεκριμένα με τον Όμιλο Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου, για την ενδυνάμωση των μαθητικών μουσικών εκδηλώσεων. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, που θεμελιώνεται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, των διακριτών ρόλων, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας, επιδιώκεται η αξιοποίηση όλων των δημιουργικών εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών δυνάμεων της χώρας με απώτερο σκοπό τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της ελληνικής εκπαίδευσης.

Σκοποί της συνεργασίας του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με τον Όμιλο Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου του Σχολείου είναι:

  1. Η ανάπτυξη, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της καλλιτεχνικής, ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα διευκολύνουν την αξιοποίηση των καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.
  2. Η αμοιβαία επικοινωνία Σχολείου και Ιδρύματος μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, μαθητικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες.
  3. Το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία.

Η συνεργασία του Ομίλου Ορχήστρας Γυμνασίου-Λυκείου Π.Σ.Π.Θ. με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της έκθεσης με τίτλο: «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική» κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαρτίου 2016 έως 22 Απριλίου 2016 και οδήγησε στην κοινωνική, πολιτιστική και ατομική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς και στην εμπέδωση της καλλιτεχνικής συνείδησης με την παρουσίαση του έργου τους σε καλλιτεχνικό ίδρυμα και εξωσχολικό περιβάλλον. Ολιγομελή τμήματα του Ομίλου Ορχήστρας, 2 ημέρες την εβδομάδα, θα “έκλειναν” μουσικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική», ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Η εθελοντική αυτή εργασία αποτέλεσε ένα ακόμη άνοιγμα του Σχολείου μας στην κοινωνία. Τέλος, οι έφηβοι που συμμετείχαν σ΄ αυτό το πρόγραμμα είχαν μία μοναδική ευκαιρία  να αναπτύξουν περαιτέρω τις μουσικές τους δεξιότητες, να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τη μουσική, να επεκτείνουν συνειδητά το μουσικό τους «ηχοτοπίο» και να δημιουργήσουν «δίκτυα επικοινωνίας» μεταξύ των συμμαθητών τους ή άλλων συνομηλίκων τους με όχημα τη μουσική.

Η μουσική συμμετοχή του Π.Σ.Π.Θ. σ’ αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. (καταχωρήθηκε στις 24/03/2016):

ΑΦΙΣΑ

VIDEO

Φωτογραφίες







Συμμετοχή στη γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Τίτλος εκδήλωσης: «Σήμερα σαν … χθες»

Μουσικά έργα:

  • Philip Glass «Metamorphosis three»
  • Erik Satie «Gymnopedie No.1»

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

 


Φωτογραφίες από την εκδήλωση



Comments are closed.