Category Archives: Δραστηριότητες Α’ Γυμνασίου

2023-2024 Συναυλία “Ηχοκρουσία”

2023-2024 Συναυλία “Ηχοκρουσία”

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία από την Ομάδα Κρουστών «ΗΧΟΚΡΟΥΣΙΑ», υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Κώστα Χανή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν ένα αφιέρωμα στη Μουσική του Κινηματογράφου. Μια μεγάλη γκάμα κρουστών, μελωδικών και ρυθμικών, απέδωσε ορχηστρική μουσική με μοναδικό τρόπο και παρέσυρε τους ακροατές και τις ακροάτριες σε μια συνεχή συμμετοχή παρακολούθησης και επικοινωνίας.

Μέλη της Ομάδας Κρουστών «ΗΧΟΚΡΟΥΣΙΑ» είναι η μαθήτρια της Β’ τάξης του Λυκείου μας, Εμίλια Τριανταφυλλίδου και ο απόφοιτος 2022-2023 Νικόλας Σκολαρίκης.

Η δράση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της μουσικής καινοτομίας που εφαρμόζεται στο Γυμνάσιο κατά το σχολικό έτος 2023-2024, καθώς και της πειραματικής εφαρμογής του νέου Προγράμματος Σπουδών Μουσικής για το Γυμνάσιο.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Μαρία Πατιώ, μουσικός

2023-2024 Body Percussion και Ρυθμός

2023-2024 Body Percussion και Ρυθμός

Σχέδιο μαθήματος: Μαρία Πατιώ, μουσικός

Μουσικοκινητικές δραστηριότητες

Δραστηριότητα 1 -Εισαγωγή στις ηχηρές κινήσεις- έχει σαν στόχο να εισάγει τους/τις μαθητές/-τριες στον ρυθμό βιωματικά, με την επένδυση τραγουδιών με ηχηρές κινήσεις (body percussion).
Δραστηριότητα 2 – Εργασία σε ομάδες για τη δημιουργία και εκτέλεση ρυθμικού ostinato με body percussion, σε δοσμένη μελωδία.

Παραδείγματα από την εργασία στην τάξη:

2021-2022 Εργαστήρια Δεξιοτήτων α’ Γυμνασίου: «Η Μουσική του Νερού»

2021-2022 Εργαστήρια Δεξιοτήτων α’ Γυμνασίου: «Η Μουσική του Νερού»

Β2. Σχέδιο δράσης του Τμήματος-Θεματικός Κύκλος «Φροντίζω το Περιβάλλον-Περιβάλλον»

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: «Η μουσική του νερού: Ηχοϊστορία της βροχής»

Δημιουργός: Μαρία Πατιώ, Π.Ε.79.01 Μουσικής

Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Μουσική, Γεωγραφία, Εικαστικά, Τ.Π.Ε.

Χρονική διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες

Το σχέδιο δράσης εντάσσεται στο πλαίσιο της Η΄Ενότητας «Σχέδιο συνθετικής εργασίας -project- Το νερό» (Σταυρίδης, Σκορδή, & Χατζηγεωργίου-Λυμπουρή, 2010) και συμβαδίζει με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών Μουσικής, που είναι πρωταρχικά η ανάπτυξη και καλλιέργεια της ικανότητας για αισθητική απόλαυση κατά την ακρόαση, εκτέλεση και δημιουργία μουσικής ως µιας από τις εκδηλώσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας του ανθρώπου. Το πρόγραμμα, μέσω αυτού του σκοπού και παράλληλα προς αυτόν, αποβλέπει στη γενικότερη καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της προσωπικότητας των µαθητών/τριών, µέσα από τις δραστηριότητες μουσικής συνεργασίας, δημιουργίας και εκτέλεσης. (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ Μουσικής, 2003). Επιπλέον, η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων για τη μουσική διδασκαλία-μάθηση αποκτά σημασία στο σημείο όπου γίνεται εντός σαφώς καθορισμένων εκπαιδευτικών στόχων.

Η πρώτη μουσική της Γης σίγουρα ήταν το νερό. Ο ήχος του νερού συντρόφευε τον άνθρωπο από τη στιγμή της δημιουργίας του, αφού η λίμνη αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του για κατοικία. Άκουσε τους ήχους του νερού και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Η σταγόνα της σιγανής βροχής που πέφτει, το ρυάκι με την ήρεμη ροή του ή η βροντερή χλαπαταγή του καταρράκτη ήταν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

  • Μετά το μάθημα της Γεωγραφίας-Γεωλογίας όπου οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν τον κύκλο του νερού, οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του Λυκείου παρουσιάζουν στους/στις μαθητές/τριες το βραβευμένο rap τραγούδι που δημιούργησαν με «Τραγούδι ραπ για τον κύκλο του νερού» και ακολουθεί συζήτηση
  • Οι μαθητές/τριες της α’ τάξης του Γυμνασίου, εργαζόμενοι/ες σε ομάδες εμπνεόμενοι/ες από τους στίχους και τις εικόνες του τραγουδιού αυτού, δημιουργούν μουσικές εικόνες νερού  με χρήση του ελεύθερου λογισμικού Kandinsky του chrome music lab Βιντεοσκοπούνται οι μουσικές-εικαστικές δημιουργίες:
  • Οι μαθητές/τριες της α’ τάξης του Γυμνασίου, εργαζόμενοι/ες σε ομάδες  εμπνεόμενοι/ες από πίνακα ζωγραφικής ηχοποιούν μια καταιγίδα, ηχογραφούν την εκτέλεσή τους και δημιουργούν ένα σύντομο βίντεο:

2020-2021 Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EPAS Π.Σ.Π.Θ.

2020-2021 Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EPAS Π.Σ.Π.Θ.

Διδάσκουσα: Μαρία Πατιώ, Μουσικός

Το πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) στόχο έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων, που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα, γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι μαθητές/τριες της α΄ γυμνασίου του Π.Σ.Π.Θ., στο μάθημα της Μουσικής μελέτησαν και εκτέλεσαν τον Ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Π.Σ.Π.Θ. για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα.

α2α

α2β

2020-2021 Διεθνής Αμνηστία: Εγώ κι Εσύ Μαζί

2020-2021 Διεθνής Αμνηστία: Εγώ κι Εσύ Μαζί

Διδάσκουσα: Μαρία Πατιώ, Μουσικός

Συντονισμός Προγράμματος: Αλεξάνδρα Μαυρίδου, Φιλόλογος

Παιδαγωγική Ομάδα: Ελένη Ρώσσιου, Πληροφορικής-Μαθηματικών & Μαρία Πατιώ, Μουσικός

Δραστηριότητα στον άξονα:

Εγώ κι Εσύ μαζί-Διαφορετικοί/ές, Ίσοι/ες κι Αγαπημένοι/ες

https://www.thinglink.com/card/1430517774039384067

Δραστηριότητα των τμημάτων α1 και α2 Γυμνασίου (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) Μάρτιος 2021.

Ομαδική Εργασία:

Εγώ κι Εσύ Μαζί με την τάξη μας φτιάχνουμε ένα οπτικοακουστικό βραχιόλι με τις πολύχρωμες διαφορές μας!

– Στην εικονική τάξη σχεδιάζουμε έναν «κύκλο».

– Ο/Η καθένας/μία διαλέγει ένα διαφορετικό χρώμα κομμάτι «κλωστή».

– Ξεκινάει η πρώτη/ο πρώτος: γράφει το όνομά του/της, γράφει ένα στοιχείο του χαρακτήρα της/του που θεωρεί αρνητικό, ένα στοιχείο του χαρακτήρα της/του που θεωρεί θετικό και τέλος εισάγει υπερσύνδεσμο για το αγαπημένο του/της τραγούδι.

-Δίνει την «κλωστή» στον/στην επόμενο/η, μέχρι να επιστρέψει η «κλωστή» στο αρχικό παιδί του κύκλου.

Δραστηριότητα στον άξονα:

Εγώ κι Εσύ μαζί-Προσβασιμότητα

https://www.thinglink.com/card/1434103268178395137

Δραστηριότητα του τμήματος α2΄Γυμνασίου (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) Απρίλιος 2021.

Ομαδική Εργασία:

Εγώ κι Εσύ Μαζί στην εικονική τάξη διοργανώνουμε μια εικονική συναυλία στην οποία επιδιώκουμε να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ/ΕΣ!

-Κάθε μαθητής/τρια αναλαμβάνει ρόλο “μάνατζερ μουσικών καλλιτεχνών” και “κλείνει συμβόλαιο” με έναν/μια τραγουδιστή/τρια ή με ένα μουσικό συ-γκρότημα για να συμμετάσχει σ’ αυτή την συναυλία.

-Επιλέγει ένα τραγούδι του/της καλλιτέχνη/ιδος ή του συγκροτήματος, τοποθετεί ένα μικρόφωνο στην “σκηνή” και στη συνέχεια εισάγει τον υπερσύνδεσμο του τραγουδιού που θα ερμηνεύσει ο/η τραγουδιστής/τρια ή το συγκρότημα.

-Η συναυλία διοργανώνεται για ΟΛΟΥΣ και όχι μόνον για τον «μέσο τύπο ανθρώπου».

-Έτσι, κάθε μαθητής/τρια αναζητά και προσθέτει στα “καθίσματα της πλα-τείας” προτάσεις προσβασιμότητας, όχι μόνον ατόμων με αναπηρία, αλλά και ατόμων που, για κάποιο λόγο, μόνιμα ή προσωρινά δεν εντάσσονται στον «μέσο τύπο ανθρώπου» (π.χ., οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, γονείς με παιδιά σε παιδικά καρότσια, τραυμα-τίες, άτομα με διάφορες ασθένειες των αρθρώσεων, του αναπνευστικού, κ.ά.)

Μαζί απέναντι στην αδικία

Η κεντρική ιδέα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι ότι θα γίνουμε πιο δυνατοί/ές όταν παλεύουμε μαζί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δουλεύουμε μαζί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και έτσι τα μέλη μας και οι ακτιβιστές/ριες μας μπορούν να συμμετέχουν οπουδήποτε και αν κατοικούν, ανεξάρτητα από την ηλικία, τα προσόντα ή την εμπειρία τους.

Μαζί αγωνιζόμαστε:

  • για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης
  • για την εξάλειψη των διακρίσεων στη βάση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού
  • για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
  • για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών/ριών και των μειονοτήτων
  • για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας
  • για την κατάργηση της θανατικής ποινής
  • για την απαγόρευση των βασανιστηρίων, του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»
  • για λογοδοσία σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
  • για την εταιρική ευθύνη, όταν προκύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι εκστρατείες μας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των θυμάτων των παραβιάσεων, αλλά και των υπερασπιστών τους.

Το όραμά μας είναι κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα.

Μέχρις ότου κάθε άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματά του, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας.

Δεν θα σταματήσουμε αν κάθε άνθρωπος δεν ζει με αξιοπρέπεια, αν η φωνή του κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να ακουστεί, αν δεν σταματήσουν οι πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων.

2018-19, 2019-20 Υφαίνω Μουσική

2018-19, 2019-20 Υφαίνω Μουσική

Βιωματικό εργαστήριο
Τίτλος: «Αν τα διακοσμητικά σχέδια της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ήταν Μουσική, πως θα ακουγόταν;»
Τάξη: Α΄ Γυμνασίου Π.Σ.Π.Θ.
Αντικείμενο: Μουσική
Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες
Υλοποίηση: Οκτώβριος 2018, Οκτώβριος 2019,
Εκπαιδευτικός: Μαρία Πατιώ
Αριθμός μαθητών: 104

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να παρατηρήσουν διακοσμητικά σχέδια της ελληνικής λαϊκής τέχνης, να εντοπίσουν τα επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά μοτίβα σε αυτά, να τα αποτυπώσουν ως ψηφίδες σε τετράδιο αριθμητικής, να μετασχηματίσουν τα σχέδια αυτά σε μελωδίες χρησιμοποιώντας την πεντατονική κλίμακα του Ντο, να αναπτύξουν δεξιότητες παραγωγής και εκτέλεσης μουσικών ιδεών από αυτά και τέλος να ενορχηστρώσουν τις μουσικές τους ιδέες στο MuseScore. Η διδακτική αυτή παρέμβαση υλοποιήθηκε στην Α΄ τάξη Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης κατά τα σχολικά έτη 2018-19 και 2019-20, στο πλαίσιο της Β΄ Ενότητας με τίτλο «Υφαίνω Μουσική» του μαθήματος της Μουσικής.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Πατιώ, Μ. (2020). “Αν τα διακοσμητικά σχέδια της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ήταν Μουσική, πως θα σκουγόταν;”. eκπ@ιδευτικός κύκλος, Τόμος 8, Τεύχος 2, 2020, σ.σ 82-95 ISSN 2241-4576. (υπό έκδοση)

Απόσπασμα έργου από την κεντητική ελληνική λαϊκή τέχνη:

Αποτυπώνοντας τις σταυροβελονιές ως ψηφίδες σε τετράδιο αριθμητικής:

Ηχοποίηση στα μουσικά όργανα της τάξης:

Επεξεργασία της σύνθεσης στο MuseScore:

2018-2021 Erasmus+ “Wat.Edu – Water Education for Innovative Enviromental Learning”

2018-2021 Erasmus+ “Wat.Edu – Water Education for Innovative Enviromental Learning”

Παιδαγωγική ομάδα Π.Σ.Π.Θ.:

  1. Ρώσσιου Ελένη, ΠΕ86 Πληροφορικός
  2. Γκούβης Νέστορας, ΠΕ04.04 Βιολόγος
  3. Λαλαγιάννη Αικατερίνη, ΠΕ01, Θεολόγος
  4. Μαυρίδου Αλεξάνδρα, ΠΕΟ2, Φιλόλογος
  5. Κούντη Μαρία, ΠΕΟ2, Φιλόλογος
  6. Πατιώ Μαρία, ΠΕ79.01, Μουσικός
  7. Σιδηροπούλου Ουρανία, ΠΕ05, Γαλλικής Γλώσσας
  8. Πολίτου Μαρία, ΠΕ06, Αγγλικής Γλώσσας
  9. Αδαμίδου Αικατερίνη, ΠΕ06, Αγγλικής Γλώσσας
  10. Γουναρόπουλος Νικόλαος, ΠΕ03, Μαθηματικός
  11. Πετρίδου Ελένη, ΠΕ04.01, Φυσικός
  12. Φωτιάδου Σαπφώ, ΠΕ04.01, Φυσικός
  13. Φράγκατζης Κωνσταντίνος, ΠΕ88.02, Τεχνολόγος

Το 3-ετές έργο (2018-2021) με τίτλο Wat.Edu – Water Education for Innovative Enviromental Learning” eστιάζει στην εγρήγορση και ανάπτυξη περιβαλλοντικών δεξιοτήτων των εφήβων ηλικίας 12-14 ετών και των εκπαιδευτικών τους. Κύριος σκοπός είναι η συνεργασία, η πιλοτική δοκιμή και η διαρκώς αυξανόμενη εφαρμογή μιας νέας εμπειρίας, καινοτόμας και σχετικής με το νερό μάθησης. Προσδοκάται οι έφηβοι 12-14 ετών να κατανοήσουν τη σχέση και σύνδεση του νερού με διάφορα αντικείμενα φυσικά, κοινωνικά, τέχνης και τεχνολογίας. Οι συμμετέχουσες χώρες Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβενία συμμετέχουν με δυο φορείς, έναν φορέα σχετικό με το αντικείμενο του έργου και ένα σχολείο. Για την Ελλάδα συμμετέχει το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Κάθε χώρα έχει αναλάβει έναν τομέα για τον οποίο θα δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό και όλες οι χώρες θα αξιοποιήσουν τις καινοτόμες δραστηριότητες του υλικού αυτού στην τάξη και στα Water Clubs που θα λειτουργούν εκτός διδακτικού ωραρίου. Ο άξονας της Ελλάδας είναι η Γεωγραφία ενώ οι άλλες χώρες έχουν αναλάβει Βιολογία, Χημεία και Τέχνη. Συντονιστής του έργου είναι το σχολείο Kossuth Lajos Primary School in Szombathely της Ουγγαρίας.

Πράξη Συλλόγου Διδασκόντων Π.Σ.Π.Θ.

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: The Water Cycle

Cognitive field

Cross-curricular lesson plan concerning Music, Geography, Agriculture, Greek language, English language, French language, which additionally exploit Information and Communication Technologies (I.C.T.).

The water cycle is vital to supporting all life on earth. Without it, nothing would grow or survive. Learning about the water cycle can be fun, especially when we provide games and activities to back up key concepts. This lesson plan and set of activities introduces the stages of the water cycle to pupils through Geography, Music, Greek language, English language, French language, Information and Communication Technologies (I.C.T.), so they can see all the different processes at work. The activities can be used to enable pupils to gain a broader picture of why water is essential to life and to raise their awareness about the causes of water shortages locally and internationally.

Music & Greek Language

  1. Title Discovering the Water Cycle through music: The Water Cycle Rap
  2. Cognitive field

This interactive lesson will see students learning about the water cycle through music, rhythm and visuals.

  1. Addressed classes

Α’, B’ and C’ grades of Junior High School

  1. Teaching objectives or expected results
  • Music

After this lesson, students will be able to:

  • use the qualities of sounds effectively and express their feelings
  • respond to ranges in tone, pitch and expression in the voice
  • co-operate and listen to each other
  • develop self-confidence in performing with control and expressiveness, through rehearsing and recording
  • learn how to rap (ability to fit the  lyrics to beat)
  • create and perform a rap song concerning the Water Cycle
  • record and edit the rap song using Audacity (audio editing software)

 

  • Greek language

After this lesson, students will be able to:

  • comprehend the importance of codes in communication with emphasis being placed on the linguistic code
  • realize how the medium and the context of communication affect the form and organization of the message being communicated
  • experiment with a familiar to them music format that resembles oral communication, identifying similarities and differences in the process
  • identify the extra-linguistic elements of the music format and how they can strengthen the message communicated
  • strengthen vocabulary by identifying and using words related to the subject matter
  • strengthen writing and rewriting skills by having to conform their writing to a pre-determined music pattern
  • motivate pre-existing knowledge of linguistic schemata (similes, metaphors, etc) by (a) identifying their use in rap lyrics, and (b) using them themselves in the same context
  1. Brief description

Music activities

1st Activity- Introduction “How To Rap (Fitting lyrics to a beat)”

To increase student participation and encourage active learning, we introduce them to “How To Rap (Fitting lyrics to a beat)” by listening to the song “Black And Yellow” (a song by the American rapper Wiz Khalifa https://www.youtube.com/watch?v=xR6lFaPTxh0).

A class discussion can encourage students to learn from one another and to articulate course content in their own words. During class discussion pupils bring out themes/points about how to fit lyrics to beats.

2nd Activity- Create your own rap song

Title: “Water Cycle Rap” (based on “Black And Yellow” instrumental -by the American rapper Wiz Khalifa (https://www.youtube.com/watch?v=rS0Ua-j6faI )

Tusks:

  • Come up with the “story” of your lyrics
  • Decide the structure to your song
  • Get to know your beat
  • Write a catchy hook or chorus
  • Figure out how many bars you have to rap on
  • Understand rhyme inside and out
  • Write “punchline raps” in reverse
  • Organize your lines into a rhyme scheme
  • Work on the flow, or delivery, of your lines so that they work together to tell your story

3rd Activity- Rehearsing, performing and recording

  • practice your song transitions with the instrumental background music
  • record your performance using Audacity (audio editing software)
  • edit your song using Audacity (audio editing software)

Greek language activities

1st Activity – Rap singing in context: differences and similarities with oral communication 

Students are asked to contribute favourite rap songs. A selection is made, based on potential value of the songs in discussing relevant linguistic schemata in class. A number of issues are raised and discussed in class, such as communication context and codes of communication, form and organization of the message being communicated, similarities and differences between rap music and other forms of oral communication, identification of linguistic schemata found in rap lyrics, as well as extra-linguistic elements being present, etc.

 2nd Activity- Bringing the pieces together

In this activity, students are required to work on gathering words relevant to the subject of the lesson, namely, the cycle of water. Students are asked to investigate the specialized vocabulary of related sciences. Moreover, in this activity, students will become acquainted with literary texts of various forms that deal with water in a number of ways.

3rd  Activity- Connecting the dots

By capitalizing on the work done in the previous two activities, students will work in teams with the purpose of writing the lyrics for a rap song on the theme of water. These song lyrics will then be gathered, assessed in class, rewritten and -eventually- finalized, based on recommendations from the whole class.

Το  “WATER CYCLE RAP” που δημιούργησαν και ηχογράφησαν οι μαθητές/τριες Π.Σ.Π.Θ. (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019):

ΠΣΠΘ – “Ο κύκλος του νερού” (The Water Cycle Rap)

2014-2015 Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch»

2014-2015 Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch»

Επιβλέποντες εκπαιδευτικοί: Πατιώ Μαρία- ΠΕ16.01 Μουσικός & Αλεξούδα Γεωργία-ΠΕ19 Πληροφορικός

Αντικείμενα:  Μουσική, Πληροφορική

Λέξεις κλειδιά: Παιχνίδι, Scratch, Μουσική.

Αριθμός μαθητών/τριών: 13 – α2΄ Γυμνασίου Π.Π.Σ.Π.Θ.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αλεξούδα, Γ. & Πατιώ, Μ. (2015). Εκπαιδευτικό σενάριο: Ludwig van Beethoven: «Μουσικό θέμα της 9ης Συμφωνίας και δημιουργία μουσικής εφαρμογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch», Στο: Φ. Γούσιας (επιμ.), Πρακτικά Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ», Αθήνα 7-8 Νοεμβρίου 2015 (σ.σ. 1379-1389). Αθήνα: Νέος Παιδαγωγός (e-Book/pdf)  ISBN: 978-960-99435-8-1. pdf

 

 

Πρόκειται για ένα διαθεματικό εκπαιδευτικό σενάριο Μουσικής και Προγραμματισμού της Α’ τάξης του Γυμνασίου. Αφορά στη μελέτη, εκτέλεση και ενορχήστρωση του θέματος της 9ης Συμφωνίας του L.v.Beethoven καθώς και στην ανάπτυξη μιας μουσικής εφαρμογής που εκτελεί το μουσικό θέμα χρησιμοποιώντας μουσικούς φθόγγους και ρυθμικές αξίες και περιλαμβάνει χορευτική σκηνή που το συνοδεύει. Για την ανάπτυξη της μουσικής εφαρμογής χρησιμοποιείται το εκπαιδευτικό προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.  Το εκπαιδευτικό σενάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου. Με βάση την παρατήρηση, τα παραδοτέα των μαθητών/τριών και τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο, τα αποτελέσματα της υλοποίησης του εκπαιδευτικού σεναρίου είναι πολύ ενθαρρυντικά.

2016 – 2017 Στέλνω μήνυμα για το Ασφαλές Διαδίκτυο: Δράση στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου Αγωγής Υγείας “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”

2016 – 2017 Στέλνω μήνυμα για το Ασφαλές Διαδίκτυο: Δράση στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου Αγωγής Υγείας “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”

Συντονίστρια: Γεωργία Αλεξούδα, ΠΕ19 Πληροφορικής

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί:

Μαρία Πατιώ, ΠΕ16.01 Μουσικής

Ισμήνη Σακελλαριάδη, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών

Συμμετέχοντες μαθητές:

α1, α2, β1 και γ2 τμήματα του Γυμνασίου

 

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε διαθεματική δράση με εμπλεκόμενα το μάθημα της Πληροφορικής, το μάθημα των Εικαστικών και το μάθημα της Μουσικής. Οι μαθητές εργάστηκαν και στο πλαίσιο του ομίλου Εικαστικών.

Οι μαθητές στο μάθημα Πληροφορικής παρακολούθησαν σχετικές ταινίες/σποτ και ακολούθησε ανάλυση και σχολιασμός τους. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν περαιτέρω από έγκυρες πηγές και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες. Ακολούθως οι μαθητές κλήθηκαν να εκφράσουν τα δικά τους μηνύματα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου μέσω της εικαστικής και μουσικής δημιουργίας.

Οι μαθητές της α’ τάξης του Γυμνασίου με την καθοδήγηση της Ι. Σακελλαριάδη και της Γ. Αλεξούδα δημιούργησαν εικαστικά έργα. 10 ομαδικές εργασίες συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας με Θέμα «Ούτε θύτης, ούτε θύμα στο Διαδίκτυο» που διοργάνωσε το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Τμήμα Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές του τμήματος γ2 του Γυμνασίου στο μάθημα της Μουσικής με υπεύθυνη τη Μ. Πατιώ εργάσθηκαν ομαδικά για τη συγγραφή στίχων με θέμα «Συμβουλές προς συνομηλίκους για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» πάνω σε δοσμένη μελωδία (“Can’t stop” του συγκροτήματος Red Hot Chili Peppers). Στη συνέχεια ερμήνευσαν και ηχογράφησαν το τραγούδι τους.

Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας στο μάθημα της Πληροφορικής υλοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις για την πρόληψη του εθισμού στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια κάποιοι μαθητές δημιούργησαν με τη βοήθεια του υπολογιστή αφίσες για την πρόληψη του εθισμού στο Διαδίκτυο.

Οι μαθητές του τμήματος β1 του Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής ανέλαβαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο με τίτλο «Στέλνω μήνυμα για το Ασφαλές Διαδίκτυο!» αξιοποιώντας τις εικαστικές δημιουργίες, τη μουσική  δημιουργία του τμήματος γ2, καθώς και τις αφίσες των μαθητών. Επίσης δημιουργήθηκε η αφίσα της δράσης, στην οποία βλέπουμε μερικές από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΒΙΝΤΕΟ – ΑΦΙΣΑ

2015-2016 Συμμετοχή στο πρόγραμμα e-Twinning «Κοινοί τόποι… εκ του μακρόθεν»

2015-2016 Συμμετοχή στο πρόγραμμα e-Twinning «Κοινοί τόποι… εκ του μακρόθεν»

Τίτλος προγράμματος: Κοινοί τόποι… εκ του μακρόθεν

Σχολικό Έτος: 2015-2016

Εκπαιδευτικοί:

Αλεξούδα Γεωργία, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Πατιώ Μαρία, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Κυπριανού Μαρία, Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννης, Κύπρος

Μαυρίδου Αλεξάνδρα, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Σαμαρά Αθηνά, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα.

Συνεργαζόμενα Σχολεία:

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

&

Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννης, Λεμεσού Κύπρου

 

Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του τμήματος α1 του Γυμνασίου Π.Σ.Π.Θ.

Σχετικά με το έργο

Πρόκειται για ένα έργο διασχολικής συνεργασίας μεταξύ του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη της Λεμεσού. Στο έργο συμμετέχουν μαθητές της α’ Γυμνασίου των δύο σχολείων. Το έργο έχει τους εξής τέσσερις άξονες: Μουσική, Διατροφή, Λογοτεχνία, Θρύλοι. Ο γενικός σκοπός του έργου είναι οι μαθητές/τριες μας να γνωρίσουν μαθητές/τριες από έναν άλλο τόπο, να παρουσιάσουν τον τόπο τους με βάση τους παραπάνω άξονες και βέβαια να γνωρίσουν τον τόπο των συνεργατών τους. Στο παραπάνω πλαίσιο οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων θα αλληλεπιδράσουν και θα συνεργαστούν μεταξύ τους. Θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν το κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον των δύο σχολείων και να ανιχνεύσουν ομοιότητες και διαφορές. Επίσης θα γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα, τις Αποκριές και το Πάσχα! Το τελικό προϊόν θα έχει τη μορφή ενός ηλεκτρονικού ημερολογίου που θα περιλαμβάνει συνδέσμους σε όλα τα παραδοτέα του έργου.

Γλώσσα: ελληνικά

Ηλικιακή ομάδα: 12 -14 ετών

Μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Διαθεματικό πρόγραμμα, Μουσική, Οικιακή Οικονομία και Οικολογία, Πληροφορική/ΤΠΕ

Υλοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες:
• Ας συστηθούμε! Λίγα λόγια για μας, τα αγαπημένα μας τραγούδια, τα αγαπημένα μας φαγητά και τα αγαπημένα μας βιβλία
• Παρουσιάζουμε την πόλη μας
• Παρουσιάζουμε το σχολείο μας
• Περιμένοντας τα Χριστούγεννα: Ανταλλάσσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χριστουγεννιάτικες συνταγές
• Παρουσιάζουμε τη μουσική του τόπου μας
• Παρουσιάζουμε τα φαγητά του τόπου μας
• Παρουσιάζουμε τους λογοτέχνες του τόπου μας
• Γινόμαστε λογοτέχνες!
• Γιορτάζουμε τις απόκριες! Μουσικές, φαγητά!
• Παρουσιάζουμε τους θρύλους του τόπου μας
• Δημιουργούμε ένα σταυρόλεξο που αφορά τον τόπο μας, το οποίο θα κληθούν να «λύσουν» οι μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου.
• Περιμένοντας το Πάσχα: Ανταλλάσσουμε πασχαλινά τραγούδια και πασχαλινές συνταγές
• Επιλύουμε το σταυρόλεξο του συνεργαζόμενου σχολείου
• Διαμόρφωση τελικού παραδοτέου σε μορφή ηλεκτρονικού ημερολογίου
• Αποτίμηση – Κλείσιμο

Η διακρατική ομάδα Μουσικής επέλεξε να μελετήσει ένα τραγούδι της Θεσσαλονίκης και ένα τραγούδι της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε τα τραγούδια “Όμορφη Θεσσαλονίκη” (στίχοι-μουσική: Β. Τσιτσάνη)και “Μες τη Λεμεσό μας και πάλι” (στίχοι: Κ. Τόκκα, μουσική διασκευή: Μ. Πλέσσα). Όλα τα μέλη της ομάδας Μουσικής και των δύο σχολείων μελέτησαν και ερμήνευσαν τα δύο τραγούδια. Στη συνέχεια προχώρησαν στην κοινή ηχογράφηση αυτών των δυο τραγουδιών.

Οι κοινές μας ηχογραφήσεις:

    • “Όμορφη Θεσσαλονίκη”

    • “Μες τη Λεμεσό μας και πάλι”

Αφίσα

eTwinning label